Rodbehandlinger

BEHANDLINGER

​Rodbehandlinger

 

Rodbehandling foretages når tandens nervevæv er inficeret eller dødt.

Nervevævet kan f.eks. være inficeret grundet et dybt hul, et traume, på grund af en revne eller fordi der har været en dyb fyldning gennem mange år. I alle tilfælde trænger bakterier ind i tandens nerve, og kan give akutte smerter og/eller infektion på rodspidsen. Af og til opdages rodspidsbetændelse tilfældigt på et røntgenbillede taget til andet formål.


Formålet med rodbehandlingen er at fjerne bakterierne.Hvis tandens nerve er levende, foretages behandlingen under lokalbedøvelse. Rodkanalerne i tanden renses, og der skylles med desinficerende væske. Afslutningsvis fyldes kanalerne med et gummimateriale og en cement. Ca. 90% af alle rodbehandlinger lykkes, og tanden bliver smerte- og infektionsfri.


Rodkanalsystemet kan indeholde små sidekanaler, og det er derfor ikke altid muligt at rense kanalsystemet fuldstændigt. Der tages derfor et røntgenbillede som kontrol efter 6-12 måneder for at vurdere om behandlingen har været succesfuld.Rodbehandlede tænder har en øget risiko for at knække, og det anbefales i de fleste tilfælde at sætte en krone på efter en observationstid på nogle måneder.​