Kroner og broer

BEHANDLINGER

​Kroner og broer

 


Tænder med store fyldninger - eller tænder der er rodbehandlede - har en øget risiko for at knække på grund af for sparsom tandsubstans.


Er man uheldig, knækker tanden i et omfang, så det kan blive nødvendigt at fjerne tanden. Derfor anbefales det i mange tilfælde at krone tænder med store fyldninger eller tænder der er rodbehandlede.

Det samme er tilfældet for tænder, der allerede er knækket. Her kan kronebehandling ofte medvirke til at tanden kan bevares på længere sigt.


Kroner fremstilles i tandfarvet porcelæn med eller uden metalforstærkning under porcelænet, eller i guld. Tal med din tandlæge om dine ønsker, inden I vælger et materiale.


Når kronen skal fremstilles, slibes tanden til i en passende form. Herefter laves et digitalt aftryk vha. en scanning som sendes til et tandtekniklaboratorium. Efter ca. 10 dage modtager tandlægen den færdige krone, og den kan sættes permanent fast. Det betyder, at du skal regne med 2 besøg på tandklinikken, når du skal have fremstillet en krone.


Hvis det drejer sig om en fortandskrone eller en krone som er meget synlig, kan den prøves ind hos tandteknikeren, så du har mulighed for at få tilpasset farve eller facon på kronen.


Hvis du mangler en eller flere tænder, kan de ofte erstattes af en bro eller et implantat. En bro er flere kroner, der sidder sammen.​